Hladilniki

Brez malih oziroma velikih gospodinjskih aparatov si več nihče od nas življenja ne predstavlja. Postali so del našega vsakdanjika in so nam v veliko pomoč pri vsakodnevnih opravilih.
Pomembni kriteriji pri izbiri bele tehnike so energetska učinkovitost, praktičnost in seveda tudi izgled. Proizvajalci so zelo učinkoviti na vseh teh področjih in veliko truda vlagajo v izboljšave.
Hladilniki so v naših domovih nujni. Ker je to ena izmed največjih naprav, ki jo uporabljamo vsakodnevno, moramo pred nakupom razmisliti, koliko imamo prostora, kam ga imamo namen postaviti, ali potrebujemo še del za zamrzovanje.
Če imate možnost ga postavite stran od vira svetlobe in toplote, da ne zmanjšate njegovega delovanja.
Novodobni hladilniki imajo različne dele, z različnimi temperaturami, ki so najbolj prijazne določenim živilom. S tem preprečimo nastajanje mikrobov in bakterij na naši hrani. Če pravilno razporedimo hrano po hladilniku je kasneje tudi manj zavržemo, saj bo dlje ostala sveža. Vedeti moramo kam katero živilo spada. Vrata hladilnika so zaradi odpiranja najtoplejši del. Tu jajca in mleko nimata kaj iskati. Primerno je za kakšne pijače in manj občutljivo hrano. Konstantne temperature so na zgornjih policah. Na zgornje police zaradi tega spadajo živila, ki ne potrebujejo kuhanja in hrana ki je vnaprej pripravljena. Najnižja temperatura pa je seveda na spodnjih policah. Tu pa spadajo jajca, meso, mleko in morska hrana. Vendar pazite, ne vsega skupaj, vsaka hrana mora imeti svoje mesto.
Hladilniki imajo tudi odstranljive predale, tu največkrat shranimo sadje in zelenjavo, saj je tu vlaga konstantna. Tudi v tem primeru sadja in zelenjave ne shranjujemo skupaj. Živila, ki jih moramo čim prej porabiti, kot je na primer jagodičevje ali živila pred iztekom roka, si postavimo na vidno mesto v hladilniku, da ne pozabimo na njih.
Življenjsko dobo hladilne naprave podaljšamo s primernim vzdrževanjem in uporabo. Ne napolnimo ga do zadnjega kotička, med živili naj bo dovolj prostora za kroženje zraka. Poskrbimo, kot že rečeno, da bo dovolj stran od virov toplote. Redno ga čistimo. Le na ta način bomo dosegli optimalno delovanje in tako nam ne bo hladilnik porabil preveč električne energije.
Hrano hladimo 24 ur na dan. Zato je pomembno, da je hladilna naprava energijsko varčna in ne bo porabila preveč električne energije in nam predstavljala velik strošek v gospodinjstvu. V naši ponudbi so hladilniki vsi energijskega razreda A+, A++ ali A+++. Te niso samo energijsko varčni, ampak tudi prijaznejši do okolja.
Atraktivni so tako imenovani »ameriški hladilniki«, imajo dvojna vrata, en del je hladilnik, drugi pa lahko zamrzovalnik. Uporaben med poletnimi meseci je vgrajen ledomat in dozirnik vode.
Lahko pa izberete tudi takšnega, ki ima prav tako dvojna vrata, vendar je zamrzovalnik spodaj.
Res pa je, da te hladilniki zavzamejo veliko prostora. V ponudbi so tudi »klasični« hladilniki, z zamrzovalnikom spodaj ali zgoraj, ali pa seveda brez. So pa različnih dimenzij in barv.
Vedno pred nakupom preverite dimenzije hladilnika in prostora na katerem bo postavljen.
Pozorni bodite na prostor za odpiranje vrat, ter v katero smer, levo ali desno, želite, da se le-ta odpirajo.
Pri izbiri pa je vredno pomisliti tudi na število družinskih članov, da bomo izbrali dovolj velik volumen hladilnika.
Aja, tudi hladilniki imajo svoj dan, 15. 11. Ta naj bi bil namenjen predvsem čiščenju in vzdrževanju hladilnikov. :)