S prihodom otroka v družino se soočimo tudi z vprašanjem nakupom avtosedeža, kateri je primeren in varen za našega malčka. Seveda pa mu mora biti tudi udoben, da bo med vožnjo otrok zadovoljen. 

Pri nakupu moramo biti pozorni na višino, starost in težo otroka. 

Avtosedeži so razdeljeni v skupine, od 0 pa vse do 3. 

Najvrjetneje ne boste potrebovali vseh skupin, saj so nekateri sedeži združeni v več skupin skupaj in tako primerni za daljšo uporabo.


Skupina 0+:

tako imenovana lupinica je primerna od rojstva pa do 12 oziroma 15 mesecev, od 0 do 15 kg. Višina otroka pa mora biti od 40 do 87 cm. Nameščena mora biti v nasprotni smeri vožnje. Otroka ne puščamo predolgo v lupinici, med daljšim potovanjem se večkrat ustavimo. 

Večina lupinic je namenjena tudi vožnji z vozičkom. Enostavno jo namestimo na voziček s posebnimi adapterji. 
Ko glava sega izven področja vzglavja, zamenjamo lupinico s sedeži skupine 0+/1: 

te so primerni od rojstva ali 4 mesecev do 4 let starosti otroka. Pomembno je, da je vsaj do 15 meseca starosti, sedež nameščen v nasprotni smeri vožnje. Višina otroka za to skupino avtosedežev pa naj bi bila od 45 do 105 cm. 
Skupina 1: je primerna za starost od 9 mesecev pa vse do 4 let, teža od 9 do 18 kg, višina otroka pa mora biti od 70-105 cm. Ta skupina avtosedežev je nameščena v smeri vožnje. 
Skupina 2/3: namenjeni višini od 105 cm pa vse do 150 cm in teži od 15-36 kg. Sedež, ki spada v to skupino je nameščen v smeri vožnje, otrok pa je pripet s pasovi vozila.
Skupina 1/2/3: se uporablja pri razponu teže od 9-36 kg, starost od 9 mesecev do 12 let, višina otroka od 70-150 cm, sedež je nameščen v smeri vožnje. 
Obvezna uporaba avtosedeža je do 150 cm otrokove višine in starosti 12 let. Če otrok tudi pri 12 letih ne dosega določene višine, mora še naprej uporabljati avtosedež. 


Pred nakupom preberimo čim več člankov, ki so namenjeni tej temi, pozanimajmo se o ocenah varnosti, ki jih dajejo strokovnjaki na tem področju in ki redno testirajo avtosedeže. Sedež mora ustrezati mednarodnim varnostnim standardom.

Sedež mora v prvi vrsti nuditi vso potrebno varnost otroku ob morebitni nesreči. Šele na to pride na vrsto izgled. 

Preverite ali izbrani avtosedež »paše« v vaše vozilo. Nekateri (starejši) avtomobili nimajo možnosti Isofix pričvrstitve. Zato so na voljo tudi drugačni avtosedeži z drugim načinom fiksiranja v vozilo. 

Pri nameščanju sedeža v vozilo vedno sledite navodilom, ki so priložena. Le tako bo namestitev pravilna in varna. Tu ni prostora za improvizacijo, saj le to lahko povzroči ob trku hude poškodbe otroka. Pasovi morajo biti nameščeni skladno z navodili, dovolj zategnjeni in preko otrokovih ramen. Otrok ne sme biti oblečen v zimski opremi, vedno ga pred vožnjo slečemo in tako zagotovimo večjo udobnost in seveda tudi varnost. 

Pozornost je potrebno usmeriti tudi na vzglavje, višina mora biti nastavljena od ramen navzgor.


**našteti so samo nekateri primeri iz naše ponudbe. Vabljeni, da si ogledate celotno ponudbo avtosedežev.